"رویترز" از کند شدن روند غنی‌سازی اورانیوم در ایران خبر داده است

خبرگزاری رویترز از مبدا وین به نقل از دیپلمات‌ها گزارش داد: به نظر می‌رسد ایران در تابستان امسال پیشرفت کمی درارتباط با غنی‌سازی اورانیوم به میزان زیاد داشته است، اما معلوم نیست که مشکلات فنی در کندی این روند نقش دارند یا بیم از تحریم‌های شدیدتر سازمان‌ملل.

یکی از دیپلمات‌های ارشد مطلع از بازرسی‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از مجتمع غنی‌سازی زیرزمینی نطنز ایران گفت: "دلیل این امر ممکن است مسایل فنی یا سیاسی و یا هر دو باشد. باید به دلایل آن پی ببریم." وی در آستانه گزارش مشروحی که قرار است آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز چهارشنبه درباره ایران منتشر کند، افزود: "اما ظاهرا آنها هنوز از تولید سوخت هسته‌ای در مقادیر کاربردی فاصله دارند."
کاهش سرعت غنی‌سازی با قرارداد جدید ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای حل و فصل مرحله‌ای مسایل مربوط به فعالیت هسته‌ایش تا پایان سال میلادی جاری، همراه شد.

با این حال، تهران هرگونه کندی در روند غنی‌سازی را تکذیب کرد. ایران با تاکید بر این مطلب که کار بطور طبیعی و "بدون وقفه" در حال پیشرفت است، درخواست‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را در زمینه توقف توسعه بیشتر فعالیت‌های فعلی، دستکم برای احیای مذاکرات درباره یک راه‌حل مسالمت آمیز درباره این بحران رد کرد.

تهران می‌گوید صرفا خواستار انرژی هسته‌ای مولد برق است.

تحلیلگران و دیپلمات‌ها گفتند که به نظر می‌رسد "نرخ تغذیه"، میزان گاز اورانیوم تزریق شده به سانتریفیوژها برای تخلیص- همچنان در سطح پائین و "کمتر از ظرفیت" سانتریفیوژها باقی مانده است.

به گفته دیپلمات‌ها، به نظر می‌رسد که ایران حدود ‪ ۱۶‬آبشار از کل ‪۱۸‬ آبشار را نصب کرده است و این تعداد نخستین "مجموعه" سه هزارتایی آن را تشکیل خواهد داد، اما تنها حدود ‪ ۱۲‬عدد از این آبشارها فعالیت می‌کنند.

"دیوید آلبرایت" مدیر "انستیتوی علوم و امنیت بین‌المللی" مستقر در واشنگتن گفت: "نشانه‌های موجود دال بر این است که پیشرفت ایران قابل ملاحظه نیست. هر یک از آبشارها باید در معرض آزمایش‌های بسیار پیچیده‌ای قرار گیرد."

وی ادامه داد: "با توجه به اینکه آنها تصور می‌کنند، می‌توانند از اهرم‌های بین‌المللی علیه فشارهای آمریکا در زمینه تشدید تحریم‌های ملایم فعلی استفاده کنند، احتمالا ملاحظات سیاسی نیز در برنامه آنها دخیل است.