کرم‌های پرتال دریای خزر به پنج گونه رسیده است

کارشناس ارشد زیست شناسی دریا درمرکز اقیانوس شناسی چابهار گفت: چهار گونه کرم پرتال در دریای خزر وجود داشت که طی چند سال گذشته یک نوع دیگر به آن اضافه شده است.

مهرشاد طاهری روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا افزود:
کرم‌های پرتال نوعی موجودات مهاجم هستند که باعث از بین رفتن گونه قدیمی این موجودات در آب یک دریا می‌شوند.

وی در خصوص تاریخچه ظهور کرم پرتال اظهار داشت: کرم پرتال برای اولین بار در سال ‪ ۱۹۹۸‬در خلیج مکزیک و سواحل فلوریدای آمریکا به عنوان یک گونه مهاجم شناسایی شد.

وی اضافه کرد: همچنین در سال ‪ ۲۰۰۳‬به خلیج ازمیر وارد و در سال‌های اخیر در منطقه ساحل نور و خلیج گرگان دریای خزر مشاهده شده است.

به گفته وی ، کرم‌های پرتال انواع مختلف دارند.

وی ادامه داد: کرم‌های پرتالی که در دریای خزر وجود دارند با گذشت زمان بومی آبهای این دریا شدند که ورود گونه جدید کرم پرتال به عنوان مهاجم ، حیات گونه‌های قبلی را مورد تهدید قرار می‌دهد.

طاهری با اشاره به اینکه کرم‌های پرتال منبع خوبی برای تغذیه ماهیان هستند گفت:ممکن است ماهیان، گونه جدید کرم پرتال را به عنوان منبع غذایی نپذیرند و از طرف دیگر هم وجود گونه جدید باعث از بین رفتن گونه قدیمی می‌شود که این امر تا حدودی در منبع تغذیه ماهیان اختلال ایجاد می‌کند.

وی افزود: نخستین آسیبی که گونه جدید کرم‌های پرتال مهاجم به زیست دریایی وارد می‌کنند از بین بردن گونه بومی آن در منطقه است.

وی که خود مجری طرح تحقیق در خصوص کرم‌های پرتال است گفت: این نوع کرم‌ها تولید مثل پیوسته‌ای دارند که این تولید مثل سریع گونه‌های بومی را آسیب پذیر می‌کند.

این کارشناس ارشد زیست شناسی دریا ادامه داد: براساس آخرین تحقیقات و آمار به دست آمده در بالاترین تراکم ‪ ۱۷‬هزار کرم پرتال مهاجم در یک متر مربع مشاهده شده در حالی که در همین میزان متر مربع هزار و ‪ ۱۹۶‬کرم پرتال بومی وجود داشته است.

طاهری با اشاره به اینکه نخستین خسارت جایگزینی کرم‌های پرتال مهاجم از بین بردن گونه قدیمی آن است گفت: دوره تکمیلی جایگزینی گونه‌های جدید معمولا ‪ ۱۰‬سال زمان می‌برد تا تاثیرات آن مشخص شود.